Wat is jouw levensdoel? Veel mensen verdienen een fatsoenlijk en gelukkig leven, maar voelen dit lang niet altijd zo. Succes heeft niet alleen te maken met het hebben van voldoende geld. Het gaat ook over goede (positieve) relaties en de mogelijkheid om ergens aan bij te dragen. Velen weten (nog) niet precies waarom ze op deze wereld zijn. Het kan jaren duren om je ware roeping te vinden. Kan je niet zo lang wachten? In dit artikel vindt je 15 vragen die je kunnen helpen bij het vinden van je levensdoel.

1. Doe je wat je graag doet?

Deze vraag moet betrekking hebben op je leven als geheel. Hoe staat het met familie, vrienden en je werk. Besteedt je er teveel aandacht aan of juist te weinig? Doe je buiten jouw werk dingen waar je van houdt en echt gelukkig van wordt? Nee??? Kijk dan naar de redenen waarom je deze dingen niet doet en zoek uit welke acties je kan ondernemen om deze ‘drempels’ weg te nemen.

2. Ben je omringd door de mensen die er toe doen?

Het is belangrijk bij het zoeken naar jouw levensdoel dat je kijkt naar de mensen om je heen. Je vrienden, familie, collega’s. Zorg dat je mensen om je heen verzameld die je steunen in je zoektocht naar je levensdoel. Het niet hebben van dit soorten mensen om je heen kan betekenen dat alles heel moeizaam gaat en je op den duur opgeeft. Een positieve vibe, een positieve omgeving en positieve feedback zijn enorm krachtig en helpen je de goede richting op te gaan.

3. Ben je blij met waar je staat?

Kijk naar elk aspect van je leven. Vraag jezelf of je tevreden bent met wat je hebt gedaan, bereikt en waar je nu staat. Zo niet, wat moet je doen om daar te komen? Het is moeilijk om ons leven niet te vergelijken met onze omgeving (vrienden, familie, buren etc), maar probeer dat los te laten en kijk diep van binnen naar wat je zelf wilt. Succes is niet in geld uit te drukken of in materialen. Het ware succes ligt in het feit of we gelukkig zijn met wat we doen, wat we willen, waar we voor staan en onze toekomst visie voor de dingen die nog komen gaan.

4. Kan je iets doen voor de samenleving?

Denk aan wat je zou willen bijdragen aan de samenleving. Er zijn tal van problemen in onze samenleving waar je een bijdrage aan kan leveren. Dit kan in allerlei vormen en hoeft natuurlijk niet financieel te zijn. Welke maatschappelijke problemen triggeren jou? Zijn er organisaties actief op dit gebied? Bekijk hun website of neem eens contact met ze op om te kijken hoe je een bijdrage kan leveren.

5. Ben je tevreden?

De meesten van ons schrijven tevredenheid toe aan de situatie op hun werk of al hun materiële bezittingen. Als we niet blij zijn met ons werk, zijn we niet tevreden. Als we geen groot huis, mooie auto’s of de nieuwste gadgets hebben voelen we ons ongelukkig. Echter geld maakt niet gelukkig. Ik heb zo veel voorbeelden gezien van mensen die geld hebben als water, maar echt niet gelukkig zijn. Geld zorgt vaak ook voor veel problemen en sores aan je kop. Wat je moet doen is kijken naar wat je diep van binnen echt belangrijk vindt en voor jezelf op zoek gaan naar een de juiste definitie van succes, in plaats van het laten bepalen door wat de omgeving er van vindt.

6. Hoe wil je herinnerd worden?

Dit lijkt een beetje extreem maar kan een krachtige vraag zijn bij de zoektocht naar je levensdoel. Als jouw tijd is gekomen, wat zullen mensen dan van je herinneren? Klopt dit met hoe je herinnerd zou willen worden? Nogmaals, het lijkt misschien een beetje extreem, maar het zet dingen in perspectief.

7. Wat maakt jouw gelukkig?

Als je weet wat je gelukkig maakt kan je daar actie op ondernemen. Voor sommigen is het antwoord op deze vraag niet altijd even makkelijk. Draai de vraag dan eens om. Wat maakt jouw ongelukkig in het leven. Vaak blijven deze negatieve gevoelens en gedachten wel bij je hangen. Het identificeren van deze dingen kunnen een goede start zijn om erachter te komen wat je wel gelukkig maakt en hiermee aan de slag te gaan. Belangrijk is dat je de tijd neemt om te luisteren naar jezelf en je gevoelens. Wat kan helpen is om dingen die je meemaakt en het gevoel wat dit opwekt bij te houden in een dagboek.

8. Hoe kijk je tegen de dag aan?

Als je s’ochtends wakker wordt, hoe kijk je dan tegen de dag aan die komen gaat? Stap je al met lood in je schoenen uit bed? Of heb je zin in de dag die komen gaat? Jouw visie op de dag is van invloed op jouw kijk op het leven. Als je s’ochtends wakker met allemaal negatieve gedachtes en gevoelens, zal er weinig optimisme aanwezig zijn voor de rest van de dag. Vraag jezelf s’ochtends af wat je die dag wilt bereiken en zet je gedachte om in positieve energie en acties.

9. Kan je van meerwaarde zijn?

Je kan altijd van meerwaarde zijn als je maar besluit om actie te ondernemen. Je hoeft niet naar een helderziende of een spirituele goeroe te gaan. Vaak ligt het kunnen bieden van een meerwaarde heel dichtbij. Kijk eens in je directe omgeving, waarschijnlijk kan je vandaag nog van meerwaarde zijn op het leven van een enkele persoon.

10. Waar was je als kind al over gepassioneerd?

Waar had je als kind al een passie voor? Wat trok jouw aandacht en wat maakte je blij?  Vaak stoppen we met het doen van die dingen waar we als kind als over gepassioneerd waren. Vaak is dit te wijten aan een gebrek aan tijd of bijvoorbeeld de druk vanuit de samenleving. Denk terug aan je passies uit je jeugd. Doe je tegenwoordig nog wel iets met deze passies? Zo nee, waarom niet. Wat kunnen ze vandaag de dag nog voor je betekenen?

11. Als je geen baan zou hebben, hoe zou je jouw tijd invullen?

Als je niet hoeft te werken, hoe zou je jouw tijd doorbrengen? Wat zou je doen? Waar zou je heen gaan? In de avonduren kiezen veel mensen ervoor om te ontspannen en tot rust te komen. Echter, onbeperkt ‘gratis’ tijd moedigt mensen vaak aan om de tijd op een productieve manier in te vullen. Noteer een paar manieren waarop je jouw vrije tijd zou doorbrengen en kijk wat je hiervan kan toepassen in je dagelijkse leven.

12. Welke onderwerpen liggen dichtbij je hart?

Over welke onderwerpen vindt je het bijvoorbeeld leuk om te lezen? Denk na over wat je het meeste interesseert op het nieuws, online, of in je directe omgeving. Veel mensen hebben passies waar ze zich zelf niet direct bewust van zijn. Raak niet ontmoedigd als je er nog niet direct uit bent. Het kan een tijdje duren voordat je jezelf beseft waarover je echt gepassioneerd bent, en voordat je uiteindelijk jouw levensdoel ontdekt.

13. Wat voor soort gesprekken voer je met je beste vrienden?

Het merendeel van de tijd die je doorbrengt met vrienden, voer je gesprekken over onderwerpen die je  interessant en leuk vindt. Daar ontstaat meestal ook een vriendschap uit, omdat je bepaalde interesses deelt. Zijn er onderwerpen die vaak terugkomen, bij meerdere vrienden? Dit is vaak een goede indicator voor onderwerpen die je aanspreken. Het helpt je om erachter te komen waarover je gepassioneerd bent.

Evenals de onderwerpen die je graag bespreekt, kan je ook eens nadenken voor wat voor soort advies vrienden bij jou komen. Dit toont aan waar je bepaalde kennis over hebt die vrienden als een waardevolle beschouwen!

14. Wat staat er op je bucket-list?

Wat wil je doen / bereiken voordat je sterft? Het creëren van een bucket-list is een geweldige manier om je levensdoel te ontdekken. De lijst toont aan welke dingen, waardes & activiteiten je belangrijk vindt en een bepaalde emotioneel waarde aan hecht.

Heb je geen bucket-list? Start met het maken van je eigen bucket-list!

15. Heb je een droom, wat doe je om het te realiseren?

Veel mensen hebben dromen, maar kiezen er niet voor om ze doelgericht en consequent na te streven als gevolg van bijvoorbeeld financiële risico’s of faalangst. Denk eens na over jouw dromen in een positiever licht. Vraag jezelf af: ‘Hoe kan ik dit realiseren / laten gebeuren?’ Laat je hierbij niet leiden door negatieve gedachtes en beperkingen. Zorg voor een ‘open-mind’ en een positieve instelling. Probeer elke week iets te doen wat je dichterbij je droom brengt.

Pin It on Pinterest