Zie je jouw leven verloren gaan in de waan van de dag en vraag je jezelf af of de dingen die je doet er ook echt toe doen? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar jouw levensdoel. Degenen die hun levensdoel kennen en daar met volle overtuiging voor kunnen gaan, voelen zich vaak zelfverzekerder, halen meer voldoening uit het leven, maar hebben vooral veel meer energie. En dat is ook niet gek. Ze leven hun leven namelijk met een doel, het doel waarvoor ze op de wereld zijn gezet en dat geeft energie!

De snelste methode om je levensdoel te ontdekken is door gebruik te maken van introspectie, ofwel zelfreflectie. Anderen kunnen niet bepalen wat jouw levensdoel is. Al kunnen de mensen die dicht bij je staan je wel helpen je levensdoel te vinden. Neem een duik in de diepere essentie van jezelf om vervolgens de puzzel van het levensdoel te ontrafelen. Voordat je hieraan begint is het belangrijk duidelijk te hebben waarom je jouw levensdoel probeert te vinden.

Waarom probeer je jouw levensdoel te vinden?

Noteer of onthoud wat omhoog komt. Het kan van alles zijn. Niets is te gek, laat je niet beperken maar schrijf gewoon alles op wat je te binnenschiet.

op zoek naar je levensdoel

Tools

Voordat je verder gaat heb je een aantal simpele tools nodig die iedereen in huis heeft! Je hebt een pen en een stuk papier nodig, je verstand, je geheugen en de drive om te ontdekken wat je levensdoel is. Voordat je verder gaat, zijn er een paar dingen die je in je achterhoofd moet houden:

 • Je vindt het niet erg om hard te werken en spant je graag in om je levensdoel te ontrafelen,
 • Je weet dat jouw doel misschien niet direct duidelijk is, maar neemt de tijd om hem te vinden,
 • Je gelooft dat je jouw levensdoel écht kan ontdekken,
 • Je weet dat het vinden van jouw leven doel kan leiden tot een aantal drastische (positieve) veranderingen.

De eerste drempel

De eerste drempel die je mogelijk moet overwinnen is die van je eigen interne overtuigingen. Ze houden je tegen of proberen je soms zelfs helemaal te stoppen. Ze vertellen je bijvoorbeeld dat je gek bent dat je überhaupt probeert om je levensdoel te achterhalen of zeggen je; “je zult toch nooit vinden wat je zoekt”. Wat je moet weten is dat deze innerlijke dialoog niet klopt, het is niet de realiteit. Het is jouw conditionering. Het systeem wat er voor zorgt dat je jezelf comfortabel voelt.

Om jouw innerlijke dialoog te bestrijden moet je eerst realiseren dat het gebeurt. Als je begint om daadwerkelijk aandacht te besteden aan je gedachten, kan je ze herkennen en er actie op ondernemen. Zo verliezen ze hun kracht. Probeer je dus bewust te maken van het onbewuste zodat je actie kan ondernemen en je eigen keuzes kan maken!

Tijd om te ontdekken

Nu je weet waarom je jouw levensdoel wilt ontdekken en hoe je jouw interne dialoog moet overwinnen, ben je klaar om op ontdekkingsreis te gaan. Start met het beantwoorden van de volgende vragen:

 • Als geld helemaal geen rol speelt en je er letterlijk in kan zwemmen, hoe zou je jouw tijd dan doorbrengen?
 • Hoe ziet jouw perfecte dag eruit? Geef een beschrijving van elk detail.
 • Welke dingen / activiteiten geven je echt een gelukkig gevoel?
 • Welke dingen / activiteiten geven geven je energie en krijg je een kick van?

Wees niet bang met het beantwoorden van deze vragen. Noteer alles wat in je opkomt en probeer niet te selectief te zijn. Schrappen kan later.

Zodra je deze antwoorden hebt gevonden, gaan we terug naar het verleden en moet je mogelijk wat dieper in je geheugen grafen. Als je een kind bent is je levenservaring nog minimaal, je bent meer bevrijdend, speels en minder beïnvloedbaar door je omgeving. In deze fase van je leven wordt je niet geremd of belemmerd door de buitenwereld, je heb direct toegang tot je passies.

 • Waar werd je als kind immens blij van?
 • Wat deed je toen in je vrije de tijd?
 • Welke ervaringen / gebeurtenissen uit je jeugd zal je nooit vergeten?

Leg nu de antwoorden van de 2 sessies bij elkaar en probeer uit te zoeken waar er overlap is, sorteer je antwoorden op thema’s die bij elkaar passen. Jouw taak is nu om goed te kijken naar al je antwoorden. Kijk of je conclusies kunt trekken uit antwoorden die in beide lijsten voorkomen.

Laat je creativiteit de vrije loop en maak je geen zorgen als je een verbinding niet meteen kan leggen. Soms helpt het om er een nachtje over slapen en je onderbewustzijn te laten werken. Het is helemaal niet vanzelfsprekend dat je nu direct je levensdoel hebt gevonden, het is een proces en geef het de tijd! Als je hard blijft werken, bewust bent van je gedachten / gevoelens en het vinden van jouw levensdoel niet uit het oog verliest komt het echt goed!

Succes!

Pin It on Pinterest