Kan jij wel wat extra energie gebruiken? Lees de volgende 14 tips eens. Het zijn tips die bij mij persoonlijk goed werken en je kunt ze eenvoudig dagelijks toepassen! Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit lijstje? Ik vindt het super tof als je onder dit bericht je reactie achterlaat.

 

1. Stop met snoozen

Gefragmenteerde slaap is volgens onderzoek slechter dan geen slaap, daarom is je snoozende wekker niet goed voor je lichaam. Wanneer je ’s ochtends weer indommelt na je wekker, ben je eigenlijk jezelf aan het instellen om later op de dag minder alert en productief te worden. Verder is het raadzaam om elke  dag om ongeveer dezelfde tijd op te staan. Uitslapen in het weekend verstoort je biologische klok.

2. Sport je fit, sport dagelijks ca 30min

Sporten helpt preventief tegen overgewicht en bevordert de kwaliteit van je leven. Maar wist je ook dat je humeur beter, het goed is voor hart- en bloedvaten, het goed is voor soepele gewerichten en sterke botten en het ondere andere je stress vermindert? Door te sporten werkt alles beter, je voelt je vol energie, je spijsvertering werkt efficiënter, je hersenen krijgen meer zuurstof, het schenkt je weerstandsvermogen tegen ziektes en helpt je zo lang mogelijk gezond te blijven. Dus begin vandaag nog met sporten.

3. Ontbijt elke dag

Ontbijten is belangrijk voor je energiepeil, je korte termijn geheugen, je concentratie, je humeur en je hart. Het is belangrijk dat u tijdens het ontbijten goede koolhydraten binnenkrijgt, deze kunt u uit bijvoorbeeld brood en fruit halen. Om een verzadigd gevoel te krijgen is het van belang om genoeg eiwitten binnen te krijgen en een beetje vet. Mocht een uitgebreid ontbijt er bij jou ’s ochtends niet ingaan, eet dan in ieder geval een stuk fruit.

4. Omarm het zonlicht

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat zonlicht een directe invloed heeft op je hormoonstelsel. Het maakt namelijk endorfine aan, dit wordt ook wel ‘het gelukshormoon’ genoemd. Zonlicht zorgt ervoor dat je vitamine D aanmaakt. Er is ontdekt dat tien minuten zonlicht honderd keer zoveel vitamine D aanmaakt dan je via je voeding in een dag binnenkrijgt. De aanmaak van vitamine D is ook goed voor het opbouwen van botweefsel en voor de calciumopname uit de voeding. Daarnaast worden mensen letterlijk mooier door de zon, je wordt wat bruiner en ziet er daardoor beter uit. Ook voel je je beter door licht, het maakt je alerter en fitter.

5. Omring je met positivo’s

Goede relaties in je leven zijn zo belangrijk! Fijne mensen zijn een enorme energiebron: ze geven je steun, aandacht, begrip, liefde en zin in het leven. Er is een wereld vol met mooie mensen. Je kunt ze elke dag opnieuw ontmoeten. Deze mensen geven je energie. Je kunt helemaal jezelf zijn. Met gezonde relaties heb je een rijk leven. Dus omring je met mensen die je energie geven!

6. Snack gezond

Van oudsher eten we drie maaltijden per dag. In de ochtend beginnen we met een ontbijt, tussen de middag een lunch en aan het begin van de avond een maaltijd. De tijd tussen de maaltijden is eigenlijk te lang, waardoor veel mensen een tussendoortje nemen. Een zoet tussendoortje is erg lekker, maar zal maar heel even zorgen voor energie, de bloedsuikerspiegel gaat stijgen waardoor het lichaam extra insuline aanmaakt om de bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen. In de praktijk zal al snel je bloedsuikerspiegel weer dalen en zelfs lager uitkomen dan op het moment voordat je het ongezonde en zoete tussendoortje opat. Dit heeft als gevolg dat je al snel weer behoefte hebt aan suiker. In feite, je lichaam schreeuwt er gewoon om! Het is belangrijk om te kiezen voor gezonde en verstandige tussendoortjes met langzame koolhydraten die je dus gedurende een langere periode van energie voorzien. Neem 3 tot 4x per dag een gezond tussendoortje zoals fruit, mueslireep of noten.

7. Drink water

Water drinken is goed voor je lichaam omdat er afvalstoffen mee worden afgevoerd. Maar dat is niet het enige! Water is ook goed voor je hart, je energielevel, je huid, je lichaamsgewicht en het werkt goed tegen het verkleinen van de kans op hoofdpijn. Drink bijvoorbeeld een glas na het opstaan en drink ca 1,5 tot 2,5 liter per dag. In een onderzoek heb ik wel eens gelezen dat je de hoeveelheid water die je zou moeten drinken kan berekenen door je lichaamsgewicht (kg) te vermenigvuldigen met 0,03.

8. Slaap voldoende

Als richtlijn voor volwassenen wordt meestal ca 7 tot 8 uur slaap per dag aangehouden (dit geldt voor ca 65%). Echter de slaapbehoefte verschilt per persoon. Jongvolwassenen hebben meer slaap nodig dan ouderen. Wil je erachter komen hoeveel slaap jij nodig hebt? Houd dan een in je vakantie bij (als je verder geen verplichtingen hebt) hoelang je slaapt. Je kan ook slaap inhalen door een paar avonden een uurtje eerder naar bed te gaan. Ook vooruit slapen helpt. Weet je dat aankomend weekend er een korte nacht aan zit te komen, ga dan de dagen ervoor alvast een paar uur eerder naar bed, dan heeft je lichaam er minder last van.
Ook powernaps helpen. Doe een kort dutje van zo’n 20 tot 25 minuten. Het is volgens onderzoekers een goede manier om in tijden van vermoeidheid wat extra rust te pakken en nieuwe energie op te doen om verder te gaan. Maar slaap niet te lang, want dan is de kans groot dat je je nog vermoeider voelt.

9. Luister muziek

Muziek kan je stemming en emotie veranderen. Sommige muziek maakt je verdrietig, andere muziek maak creatief en weer andere muziek maak je juist weer energiek. Wanneer je naar muziek luistert, komt het stofje dopamine vrij. En dat zorgt er simpelweg voor dat je je blijer voelt. Daarnaast heeft muziek een meditatieve werking. Muziek met een sterke beat stimuleert hersengolven. Bij een langzame beat werken die golven rustgevend en meditatief. Snelle beats zorgen voor meer concentratie en alertheid. Muziek is ook sterk verbonden aan het geheugen. Luisteren naar bepaalde muziek kan weer (goede) herinneringen oproepen. Uiteraard is dit geen lange termijn techniek, maar muziek kan je wel even een boost geven.

10. Ochtendgymnastiek

Vijf minuten bewegen na het opstaan zorgt voor energie. Inspanningen zorgen voor de aanmaak van het hormoon endorfine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je lekker voelt en de dag met frisse moed begint. En je hoeft daar echt geen topprestaties voor te leveren. Druk je een paar keer op of doe ‘jumping jacks’ om je hartslag te verhogen. Een leuk alternatief is een bokswedstrijd tegen jezelf in de spiegel. Stoot minstens 100 keer om het echt te voelen.

11. Skip je kopje koffie in de ochtend

Cafeïneverslaafd? Probeer te minderen en pas na de lunch je eerste kop koffie te nemen. Na de lunch maakt je lichaam adenosinen aan, een soort natuurlijke slaappillen. Cafeïne is dan veel effectiever, vooral als je regelmatig kleine kopjes koffie drinkt

12. Neem ook pauze

Je hersenen hebben afwisseling nodig. Je voortdurend focussen op een bepaald onderwerp kost veel energie. Na verloop van tijd is het ‘optimum’ voorbij en kost concentratie je steeds méér energie: je verliest aandacht en doet langer over een bepaalde taak. Om productief te kunnen blijven is het belangrijk ook pauze te nemen. Zelf vindt ik het fijn om 50 minuten te vlammen en dan 10 minuten rust te nemen, dan weer 50 minuten te vlammen en dan weer 10 minuten rust te nemen, en ga zo maar door. Ga bijvoorbeeld een blokje om of doe de volgende ademhalingsoefening voor nieuwe energie: Adem diep in terwijl je tot drie telt, en adem uit terwijl je tot zes telt.

13. Pomp ijzer

Een ijzergebrek put je uit. Je lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine aan te maken, een rode kleurstof in de rode bloedcellen. Hemoglobine regelt het transport van zuurstof uit de longen naar de organen en weefsels. Een ijzertekort verstoort dit logistieke proces en zorgt voor grote vermoeidheid. Een goede, natuurlijke bron van ijzer is bijvoorbeeld rundvlees

14. Duik er vroeg in

Een uur extra slaap geeft net zoveel energie als twee koppen koffie. Dit principe werkt echter alleen maar als je vroeger gaat slapen, niet door nóg langer in je bed te blijven liggen op zondagochtend. Lang uitslapen maakt je slomer en verstoort je dag-en-nachtritme. Dit punt #14 heeft natuurlijk veel overlap met punt #8. Een goed slaapritme met een duidelijke patroon is super belangrijk voor je energielevel.

Pin It on Pinterest