Tips voor persoonlijke ontwikkelingIn dit artikel vindt je 26 tips voor persoonlijke ontwikkeling. Door te groeien en onszelf te verbeteren kunnen we het maximale uit ons leven te halen. Er is/komt nooit een einde aan persoonlijke ontwikkeling. Er is altijd iets van onszelf wat we kunnen verbeteren. Het menselijk potentieel is grenzeloos, dus het is onmogelijk om ‘uitgegroeid te zijn’. Telkens wanneer we denken dat we goed zijn, kunnen we nog beter.

THE HUMAN POTENTIAL IS LIMITLESS

Hieronder vindt je 26 praktische tips om te groeien. Mis je er één of wil je een reactie geven op deze blog? Ik waardeer het enorm als je onderaan dit bericht een reactie achterlaat of bijvoorbeeld een mooie aanvulling geeft. We zijn nooit te oud om te leren, en kennis is er om te delen en niet om te bezitten!

26 Tips voor persoonlijke ontwikkeling

1. Lees boeken, artikelen en andere zaken

Boeken, artikelen en dergelijke zijn bronnen van kennis, wijsheid en/of nieuwswaarde. Hoe meer boeken je leest, hoe meer wijsheid je krijgt.

2. Start met een nieuwe hobby

Naast je gebruikelijke hobby’s, is er mogelijke een nieuwe hobby die je kunt leren? Voorbeelden zijn schermen, golf, klimmen, voetbal, kanoën, of schaatsen. Je nieuwe hobby kan natuurlijk ook een recreatieve hobby zijn. Bijvoorbeeld, aardewerken, koken, dansen, wijnen enz. Door iets nieuws te leren verplicht je jezelf in verschillende aspecten je horizon te verbreden, zowel fysiek, mentaal of emotioneel.

3. Volg een cursus, training of opleiding

Is er een nieuwe training die je kunt volgen? Cursussen zijn een geweldige manier om nieuwe kennis en vaardigheden te leren. Het hoeft niet een lange-termijn cursus te zijn.  Seminars, Webinars en workshops dienen ook hun doel. Ik volg veel webinars en ze helpen me nieuwe inzichten te krijgen.

4. Creëer een inspirerende ruimte

Je omgeving is enorm bepalend voor je gemoedstoestand en bijvoorbeeld  je creativiteit. Omgeving is enorm krachtig. Je bevinden in een inspirerende ruimte kan dan ook positief bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Zo las ik eens een onderzoek over het herstelproces van patiënten in een ziekenhuis. Tijdens dit onderzoek hebben ze meerdere patiënten met vergelijkbare klachten behandeld in 2 verschillende ziekenhuiskamers. 50% werd behandeld in een ‘normale’ kamer en 50% in een kamer waarbij ze de wanden hadden behangen met groene natuurfoto’s, de ‘groene’ kamer genoemd. Wat opviel is dat de patiënten waarbij het herstelproces plaatsvond in de ‘groene’ kamer significant sneller herstelde als de patiënten in de ‘normale’ kamer. Conclusie; groen doet goed! Overigens is er veel meer te vertellen over de emoties die kleuren opwekken, mogelijk wijdt ik hier later nog eens een artikel aan.

5. Overwin je angsten

Ieder van ons heeft bepaalde angsten. Angst voor onzekerheid, angst voor spreken in het openbaar, angst voor risico’s en noem maar op. Onze angsten houden ons tegen te ontwikkelen, ze houden on in dezelfde positie en voorkomen dat we groeien. Je angsten weerspiegelen de gebieden waar je kunt groeien. Overwin je angsten en groei!

6. Verbeter je skills! Oefenen!

Zorg dat je jouw skills verbeterd door te oefenen en ervaring op te doen, zodat je beter en sterker kunt zijn. Door dingen (vaker) te doen wordt je beter. Welke skills kan jij verbeteren?

7. Sta vroeg op

Vroeg opstaan (laten we zeggen rond 5 a 6 uur) helpt om de productiviteit en de kwaliteit van je leven te verbeteren. Als je opstaat om 05:00, begint je dag 99,9% eerder dan dat van de rest van de wereld, waardoor je een ‘voorsprong’. Dit zorgt voor niet alleen voor een ‘feel-good’ factor bij jezelf, maar heeft ook een aantal andere positieve effecten zoals een verhoogde productivitet, meer tijd om te sporten, kunnen genieten van een rustige omgeving / wereld etc. Immers, een goed begin is het halve werk.

8. Zorg voor voldoende beweging

Beweging is super belangrijk! Het zorgt voor een gezonder lichaam, een betere weerstand en geeft je super veel energie.
Waarom bewegen?

  • Houd je je lichaamsgewicht op niveau
  • Het helpt een breed scala aan gezondheidsproblemen voorkomen. Denk aan dingen als diabetes, depressie, bepaalde vormen van kanker en bijvoorbeeld artritis
  • Het verbeterd je ‘mood’. Lichamelijke activiteit stimuleert verschillende chemicaliën in de hersenen die ervoor kunnen zorgen dat je je gelukkiger en meer ontspannen voelt. Door er lichamelijk beter uit te zien krijg je ook meer zelfvertrouwen.
  • Het vergroot je spierkracht en je uithoudingsvermogen. Ze leveren zuurstof en voedingsstoffen naar de weefsels en helpen je             hart en je longen efficiënter te werken. Hierdoor heb je meer energie voor je dagelijkse bezigheden

Maak een wekelijks schema! Persoonlijk kies ik er voor om 3x per week minimaal 30 minuten hard te lopen. Uiteraard kan je ook voor een andere vorm van beweging kiezen.

9. Maak een boek / handleiding voor je leven

Begin een boek dat de essentie beschrijft van hoe je jouw leven wilt inrichten. Hoe kan je jouw leven ten volste benutten? Omschrijf waar je wilt staan, dus je doelen en omschrijf je belangrijkste waarden. Het kan een cruciaal hulpmiddel zijn in je vooruitgang.

10. Kom uit je comfort zone

Reële groei komt door te zweten, hard te werken. Alles wat comfortabel voor je voelt helpt je niet te groeien, het zorg voor stagnatie. Doe eens iets anders. Door jezelf bloot te stellen aan een nieuwe omgeving, een nieuwe context, een nieuwe situatie groei je letterlijk doordat je leert om te gaan met nieuwe omstandigheden.

11. Daag iemand uit voor een competitie

Concurrentie is één van de beste manieren om te groeien. Daag een geïnteresseerde vriend uit (voor gewichtsverlies, oefeningen, financiële uitdaging, etc) om te zien wie het eerste het doel bereikt.

12. Identificeer je ‘blind spots’

Wetenschappelijk gezien zijn ‘blind spots’ gebieden waarvan onze ogen niet in staat zijn ze te zien. In termen van persoonlijke ontwikkeling zijn ‘blind spots’ dingen over onszelf waarvan we ons niet bewust zijn. Het ontdekken van je ‘blind spots’ helpt je te ontdekken waar je verbeterpunten liggen. Blind spots zijn dingen, mensen en gebeurtenissen die je gedurende de dag triggeren, dus irriteren, een vervelend gevoel geven of bijvoorbeeld beinvloeden

13. Vraag om feedback

Op de één of andere manier zijn de meeste mensen bang om feedback te vragen. Bang dat de ander het raar vindt of bang om wat ze te horen krijgen. Het vragen om feedback geeft je een extra perspectief. Het geeft je inzicht in hoe andere mensen naar je kijken of over je denken. Het geeft je inzicht in je ‘blind spots’ en verbeterpunten, maar natuurlijk ook in je sterke punten.

14. Gebruik TO-DO lijsten

To-do lijstjes zijn eigenlijk doelen en plannen voor de korte termijn. Dit werkt vaak het beste door iedere dag van te voren in te plannen. Dit geeft rust omdat je precies weet wat je te doen staat. Je werkt hierdoor veel productiever en het krijgt meer gedaan in minder tijd.

15. (H)Erken je fouten

Iedereen maakt fouten of heeft bepaalde gebreken. Wat belangrijk is om deze te begrijpen, ze te herkennen en vooral te erkennen. Dan pas kan je ze aanpakken!

16. Kom in actie

De beste manier om te leren en te groeien is door in actie te komen. Door te wachten kom je niet verder. Actie geeft resultaat!

17. Leer van de mensen die je inspireren

Denk na over de mensen die je bewondert. Mensen die je inspireren. Deze mensen hebben bepaalde kwaliteiten die jezelf eigenlijk wilt hebben. Welke kwaliteiten zijn dit? Hoe kunt je deze kwaliteiten zelf beheersen?

18. Stoppen met een slechte gewoontes

Zijn er slechte gewoonten waarmee je kunt stoppen? Uitslapen? Nauwelijks bewegen? Te laat zijn? Slungelig en hangerig zijn? Nagelbijten? Roken? Stop met je slechte gewoontes!

19. Vermijdt negatieve mensen

Jim Rohn zegt: “Jij bent het gemiddelde van de 5 mensen waarmee je de meeste tijd doorbrengt”. Er zijn genoeg negatieve mensen, zorg dat je er niet te veel aan gaat ‘hangen’.  Ze slepen je namelijk de verkeerde kant op, naar beneden.

20. Start een dagboek

Het bijhouden van een dagboek is een geweldige manier om een beter zelfbewustzijn te krijgen. Het is een proces van zelfreflectie. Als je schrijft, verduidelijk je jouw denkproces. Lees wat je geschreven hebt, je krijgt meer inzicht over jezelf.

21. Zoek een mentor of coach

Er is geen snellere manier om te groeien dan door samen met een coach te werken aan je doelen. Je hebt ten eerste een stok achter de deur en een coach kan je bijvoorbeeld helpen je ‘blind spots’ te vinden, zwakke punten te (h)erkennen en ze kunnen je tools en oefeningen aanreiken om bepaalde aspecten te ontwikkelen.

22. Mediteer

Meditatie helpt je om te kalmeren en meer ‘bewust’ te zijn. Daarnaast kan het je helpen beter te focussen, het kan een depressie voorkomen, het kan de arbeidsprestaties verbeteren en nog veel meer! Ik ga nu niet dit artikel wijden aan meditatie, maar probeer het eens voor minimaal 20 dagen, het werkt echt!

23. Spreek voor publiek

Spreken voor publiek is de #1 angst van mensen! Echter door te spreken voor mensen kan je veel over je communicatie, jezelf presenteren en hoe je mensen moet boeien. Het helpt je zeker groeien op verschillende vlakken!

24. Probeer het verleden los te laten

Is er iets uit het verleden dat je maar niet los kunt laten? Hoe moeilijk het ook is, maar probeer het los te laten. Breek met het verleden, vergeef jezelf, en ga verder. Gebeurtenissen uit het verleden kunnen je persoonlijke groei enorm stagneren.

25. Neem ook pauze

Werk je te hard? Persoonlijke ontwikkeling is ook het herkennen van de behoefte om een pauze te nemen. Balans is het keyword. Je kan niet altijd maar volgas gaan, vroeg of laat gaat dat mis. Neem wat tijd voor jezelf. Relax, ontspan en laad jezelf op zodat je na je break weer volgas kan knallen.

26. Zorg voor commitment

Last but not least! Als je niet van plan bent je te committeren aan je persoonlijke ontwikkeling / je doelen, dan heeft het weinig zin om er energie in te steken, het gaat dan niet lukken. Je bent zelf verantwoordelijk voor je persoonlijke groei, niet iemand anders. Maak de beslissing om je te committeren aan je persoonlijke doelen. Verwacht ook niet dat de resultaten altijd direct komen, maar zolang je blijft volhouden, zult je op een gegeven moment positieve veranderingen in jezelf en in je leven zien.

 

Ik waardeer het enorm als je onderaan dit bericht een reactie achterlaat of bijvoorbeeld een mooie aanvulling geeft. We zijn nooit te oud om te leren, en kennis is er om te delen en niet om te bezitten!

Succes met je eigen persoonlijke ontwikkeling!

Pin It on Pinterest