hoe je dingen sneller kunt onthoudenJe hersenen zorgen ervoor dat je leerstof kunt onthouden. Hoe doen die hersenen dat dan precies? De hersenen bestaan uit twee delen; linkerhersenhelft en rechterhersenhelft. De linkerhersenhelft is vooral verantwoordelijk voor taal, rekenen en analyseren. Je rechterhersenhelft is meer bezig met beelden, kleuren, grote verbanden, creativiteit en dromen.

 

Het meest gehoorde antwoord op de vraag hoe je dingen sneller kan onthouden is ‘herhaling’. Dit kennen we vanuit de schoolbanken en natuurlijk is daar ook niets aan gelogen. We kennen allemaal “de kracht van herhaling”, ook vaak gebruikt binnen marketing & PR afdelingen. Echter, er is veel meer wat je kunt doen. In dit artikel vind je 7 methodes die je kunnen helpen dingen sneller en beter te onthouden.

Voordat je dit artikel verder leest probeer voor jezelf eens te achterhalen hoe jij het beste leert. Ben je:

  • een auditieve leerling (horen),
  • een visuele leerling (zien),
  • een ervaringsgerichte leerling (doen).

Als je een auditieve leerling bent, dan is ‘horen’ de meest effectieve manier voor jou. Bij een visuele leerlingen werkt het ‘zien’ veel beter en ervaringsgerichte types leren het meest van gebeurtenissen en het ‘doen’ of toepassen van de materie. Voor de meesten van ons is een combinatie van minimaal twee van deze categorieën het efficiëntst.

1. Kies de juiste omgeving

Voor de meeste van ons werkt een rustige ruimte zonder (al te veel) afleiding het beste. Echter zijn er, ik val hier zelf zeker niet onder :), ook mensen die zich prima kunnen concentreren in openbare ruimtes. Zorg in ieder geval voor voldoende daglicht. Actuele studies tonen aan dat het juiste licht bevorderlijk is voor het leervermogen. Ben je toch gebonden aan een donkere ruimte? Ga zo mogelijk af en toe even naar buiten.

Schenk een kop groene thee voor jezelf in. Verschillende onderzoeken toonden al de voordelen van groene thee op de gezondheid van hart en bloedvaten, maar groene thee heeft ook een positief effect op het geheugen en ons ruimtelijk inzicht. Het helpt ons mogelijk zelfs in de strijd tegen degeneratieve ziekten en geheugenverlies.

2. Neem op wat je wilt onthouden

Verrijk jezelf met een voice recorder of gebruik je mobiele telefoon om de dingen die je wilt onthouden op te nemen / in te spreken. Op een later moment beluister je de ’tapes’ die je zelf hebt ingesproken. Niet één keer, maar meerdere malen. Heb je even ‘een dood moment’, dan luister je even naar je ’tapes’. Dit is vooral natuurlijk een super efficiënte methode voor auditieve leerlingen.

3. Schrijf alles op

Eerder heb ik al een artikel geplaatst met de titel ‘Je ontwikkeldoelen opschrijven‘. Schrijven is voor mezelf altijd een super waardevolle methode om dingen te onthouden en echt tot me te nemen. Daarom ben ik ook begonnen met dit blog. Artikelen die ik tof vind, lees ik, schrijf ik in eigen woorden op en deel ik op mijn blog. Super leuk natuurlijk als anderen er ook nog iets aan hebben.

Schrijven helpt je meer vertrouwd te raken met wat je probeert te onthouden. Natuurlijk kan je dit ook doen tijdens het luisteren naar je ’tapes’. Je hoort en schrijft, 2 betrouwbare methodes om dingen beter te onthouden.

4. Structureer je notities

Nu je alles opschrijft is het verstandig om je notities te structureren. Dit is handig voor jezelf zodat je het later gemakkelijk terug kunt vinden, maar het helpt ook je herenen structuur aan te brengen in de informatie die je opslaat. Voor visuele leerlingen is het goed om hierbij bijvoorbeeld kleuren te gebruiken zodat structuur ook nog eens visueel in kaart wordt gebracht.

5. Herhalen

Leren begint bij het waarnemen. Wanneer je iets hebt waargenomen, komt de informatie eerst in het korte termijn-geheugen. Door de stof te blijven herhalen, wordt de opgedane kennis in het permanente geheugen opgeslagen, het lange termijn-geheugen. Het lange termijn geheugen wordt ook wel het werkgeheugen of referentiegeheugen genoemd. Dit geheugen heeft twee belangrijke onderdelen: het declaratief geheugen en procedureel geheugen. In het declaratief geheugen worden feiten en gebeurtenissen opgeslagen en in het procedureel geheugen wordt onthouden hoe bepaalde handelingen moeten worden verricht.

6. Leer het aan iemand anders (of jezelf)

Iets aan iemand anders leren is een goede methode om materie beter te onthouden. Dit kan op verschillende manieren. Je kan kennis overdragen aan iemand die recht tegenover je zit (of de spiegel, als je niet iedereen kan overtuigen om te zitten erdoor) over bijvoorbeeld een lezing geven over een bepaald onderwerp. Ik kan zelf ook goed mijn spreekbeurten herinneren die ik vroeger op school heb gegeven. Omdat je anderen iets leert, sla je het zelf ook beter op. Daarbij kunnen de vragen die je krijgt (en in de voorbereiding ‘kan’ krijgen) je helpen om dieper over de stof na te denken. Je bent er als het ware veel meer mee bezig.

7. Neem rust

Tot slot, laat je geest ademen. Je hersenen hebben ook rust nodig om optimaal te presteren. Rust in de zin van korte periodes, maar ook soms voor langere periodes gedurende een vakantie.

Ga je er voor een korte tijd even tussen uit? Doe dit dan zonder na te denken over wat je net hebt geleerd. Maak een wandeling, luister muziek of ga lunchen. Keer dan terug en kijk wat er is blijven hangen. Dit kan je helpen om de focus te leggen daar waar het nodig is.

Heb je zelf nog toevoegingen of tips voor dit artikel? Plaats ze hieronder in een reactie. Kennis is er immers om te delen en niet om te bezitten!

Succes!

Pin It on Pinterest