Persoonlijke doelen voor 2017 al geformuleerd?

Persoonlijke ontwikkeling - Doelen voor 2017Het begin van een nieuw jaar betekent ook altijd weer een nieuwe start en een fris begin. De tijd waarin je het afgelopen jaar evalueert en kijkt naar de toekomst en de dingen die nog verbeterd kunnen worden. Een goede tijd om dingen te veranderen en actie te ondernemen om (meer) persoonlijke groei te realiseren en te werken naar een ‘beter’ leven in de komende jaren, anders heb je later misschien spijt dat je niet eerder bent begonnen.

In dit artikel vindt je 12 doelen die je voor komend jaar een stukje verder kunnen helpen.

1. Start met het opschrijven van je doelen

Als je jezelf dwingt om na te gaan denken over wat je wilt en vooral waar je naartoe wilt, dan creër je een duidelijke visie. Deze visie kan je motiveren om te ontwikkelen, je hebt immers een visie, een doel. Door het opschrijven van je korte-termijn en lange-termijn doelen, blijft het beter hangen en ben je bewuster bezig met je persoonlijke ontwikkeling en het behalen van je doelen. Degenen die hun doelen opschrijven bereiken aanzienlijk meer dan degenen die hun doelen niet opschrijven! Start dus met het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan! Wij bieden hier een gratis tool voor!

Ontwikkeldoelen opschrijven

2. Probeer je ego los te laten

Onze ego kan ons verblinden en werken als een blokkade tijdens onze ontwikkeling. Hoe eerder je leert je ego naast je neer te leggen, des te beter het is. Je moet in staat zijn om toe te toegeven dat je iets verkeerd hebt gedaan en de meningen van anderen leren te accepteren.

3. Geef zorg & aandacht aan de mensen die je lief hebt

Het leven is kort, dus besteedt zorg en aandacht aan de mensen die je lief hebt. Laat ze weten hoeveel je van ze houdt! Vaak kan je door middel van kleine gebaren al laten zien / merken hoe dankbaar je bent dat ze deel uitmaken van je leven. Één uit de spijt top 5!

4. Ga werken met wekelijkse beoordelingen

Kijk aan het einde van iedere week even terug op de afgelopen week. Wat ging goed, wat ging minder goed? Waar werd je blij van, waar kreeg je energie van en zijn er dingen die je juist demotiveerde? Dit zal je helpen in te zien wat je nodig hebt om te veranderen en om gemaakte fouten in de toekomst te voorkomen.

5. Volg de actualiteit

Door de actualiteit te volgen weet je wat er gaande is in de rest van de wereld. Het kan je leren relativeren en het geeft je kansen om te ontdekken wat jij interessant vindt en waar je gepassioneerd over bent. Daarnaast kan je met vrienden, collega’s of zelfs met nieuwe mensen meepraten tijdens gesprekken over bijzonderheden in het nieuws.

6. Mislukken is zoveel beter als niet proberen

Als je een heleboel nieuwe dingen probeert, zullen sommige dingen ook falen, dat is eigenlijk een goede zaak. Je leert immers van fouten, dus fouten maken mag. Als je dingen niet probeert zal je het nooit weten. Door dingen te proberen kom je erachter wat het beste voor je werkt.

7. Wees dankbaar

Het leven is kort dus leer dankbaar te zijn voor alles wat er wel is! Wees dankbaar voor alles wat je hebt en probeer niet alles zomaar voor lief nemen. Dingen lijken snel vanzelfsprekend, maar wees bewust, want lang niet alles is zo vanzelfsprekend!

8. Kijk naar jezelf en neem de verantwoordelijkheid

Het is altijd makkelijker om iemand anders de schuld te geven, maar dat gaat je probleem niet oplossen. Neem je verantwoordelijkheid als er iets mis gaat. Fouten maken is niet erg, het hoort bij het leven en je wordt er alleen maar beter van (mits jezelf de verantwoordelijkheid neemt).

9. Stop met uitstellen

Stop met uitstellen. Van uitstel komt in veel gevallen afstel. Als je geen actie onderneemt gebeurd er niets!

10. Stop het maken van excuses

Er zijn altijd honderd redenen te verzinnen waarom je niet naar de sportschool zou gaan, niet zou stoppen met roken en dus geen actie onderneemt! Als je wat wilt veranderen in je leven moet je stoppen met he bedenken en maken van excuses. Het remt je persoonlijke ontwikkeling!

11. Leef je eigen leven

Je zult nooit in staat zijn om iedereen tevreden te stellen, dus gebruik je gevoel, je verstand en volg je instinct. Blijf dichtbij jezelf en je eigen normen en waarden. Als je luistert naar wat andere mensen zeggen dat je moet doen, geef je ze controle over jouw leven. Het is jouw leven en jij maakt je eigen beslissingen. Natuurlijk mag je luisteren naar anderen, er van leren en het tegen je eigen visie aanhouden, maar maak je eigen weloverwogen beslissingen! Één uit de spijt top 5!

12. Laat slechte gevoelens uit het verleden los

Je kunt je leven niet terugspoelen en het verleden even opnieuw doen. Dus het ‘wat als…’ heeft weinig toegevoegd waarde. Leer van fouten en probeer de positieve dingen eruit te filteren. Focus op wat je te wachten en gebruik ervaringen uit het verleden voor je acties en gedrag in de toekomst.

Pin It on Pinterest