Zou je willen dat je sneller kan leren en dingen beter kunt onthouden? Ja toch? Wie wil dat nou niet?

Informatie is er in overvloed. Het internet staat vol met informatie en kennis in verschillende vormen zoals artikelen, video’s, webinars en noem maar. Het aanbod aan opleidingen is gigantisch en je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een opleiding voor. Het probleem is alleen, er zitten maar 24 uur in een dag. De sleutel tot versneld leren is niet er meer uren in stoppen, maar het maximale rendement halen uit de tijd die je besteedt aan leren.

Het brein als lekkende emmer

Je brein als emmer - Je kan niet alles onthoudenStel dat je een emmer water gaat vullen. In principe houdt de emmer het water ‘vast’, totdat het aan de bovenkant overloopt. Dit is in werkelijkheid ook hoe het brein functioneert. De meeste informatie die ons brein binnenkomt lekt er als het ware weer uit. Dus in plaats van het brein te bekijken als een emmer waar alles in blijft zitten is het veel realistischer om het brein te zien als een lekkende emmer. Dit klinkt misschien een beetje negatief, maar onze hersenen zijn simpelweg niet ontworpen om alle feiten, informatie en ervaring op te slaan die we gedurende ons leven leren en/of meemaken.

Hoe je 90% van wat je leert kunt onthouden

De ontwikkeling van de leerpiramide is begonnen in de jaren 1960 en grotendeels toe te schrijven aan het NTLInstituut in Bethel. Zij hebben onderzocht hoe mensen dingen leren. Het onderzoek laat zien, dat mensen op de volgende wijze dingen onthouden:

  • 5% van wat we leren hebben we geleerd tijdens een lezing (universiteit, hogeschool, colleges etc)
  • 10% van wat we leren hebben we geleerd door te lezen (boeken, artikelen etc)
  • 20% van wat we leren, leren we van audio-visuele middelen (apps, video’s, tv etc)
  • 30% van wat we leren hebben we geleerd uit demonstraties (het voordoen van iets)
  • 50% van wat we leren, hebben we geleerd door middel van groepsgesprekken
  • 75% van wat we leren, leren we door de praktijk (zelf dingen doen)
  • 90% van wat we leren, hebben we geleerd door ze onmiddellijk te doen / te gebruiken (of anderen iets te leren)

Hoe leren mensen

Echter wordt de meeste leerstof aangeboden met behulp van boeken, hoorcolleges, video’s en andere niet-interactieve leermethoden Hierdoor gaat 80 tot 95% van de informatie het ene oor in en het andere oor uit. In plaats van onze hersenen te dwingen informatie vanuit “passieve” methodes in ons op te nemen, kunnen we onze tijd, energie en middelen beter concentreren op de “participatieve” methodes die hebben bewezen effectiever te zijn en meer resultaten op te leveren in een kortere tijd. Dit betekent dat:

  • Als je een vreemde taal wilt leren spreken, moet je jezelf richten op mensen die de taal beheersen. Spreek de nieuwe taal en zorg dat je direct feedback krijgt en dit direct weer kan toepassen.
  • Als je wilt afvallen, moet je gaan werken met een personal trainer die je direct feedback kan geven, in plaats van het kijken naar Youtube workout video’s.
  • Als je een (nieuw) instrument wilt leren spelen, zoek naar een lokale muziek docent die je kan leren spelen. In plaats van video’s en apps voor zelfstudie.

Natuurlijk werkt zelfstudie ook, maar een stuk minder efficient dan methodes waar je echt met de materie ‘aan de slag’ gaat.

Train je brein zodat je sneller kunt leren

Lichaamsbeweging is belangrijk voor onze fysieke en mentale gezondheid. Veel mensen gaan daarom ook naar de sportschool. Of we maken bijvoorbeeld regelmatig een wandeling. Echter een belangrijk onderdeel trainen de meeste mensen niet, namelijk onze hersenen. Wanneer je je hersenen traint:

  • Leer je verschillende vaardigheden sneller
  • Voorkom je gênante situaties. “Je herinnert zijn gezicht, maar wat was zijn naam ook alweer?”,
  • Verklein je de kans op ouderdom kwaaltjes en mogelijke ziektes.

Dus hoe train je je hersenen om sneller te leren en meer te kunnen onthouden?

1.Werk aan je geheugen

Probeer dingen te onthouden zonder ze op te schrijven. Een bestelling opnemen van een hele tafel? Niet opschrijven, maar focus en probeer te onthouden. Een goede methode die hierbij kan helpen is herhaling. Dus… 1 koffie, 2 thee, 1 cola, 1 appelsap en een warme chocomel. Of als iemand zich voorstelt: ‘Hi, ik ben Mike’. Antwoord: “Hi Mike, leuk je te ontmoeten.”

Of stel je bent bij een pretpark geweest en iemand vraagt je hoe het was, antwoord dan niet; “Ja, leuk“. Probeer zoveel mogelijk van je herinneringen en je geheugen aan te spreken en vertel wat je ervaringen waren. Gewoon een kwestie van trainen, trainen en nog eens trainen.

2. Maak dingen jezelf eigen

Door dingen te herhalen, leggen je hersenen nieuwe ‘paden’ aan die je helpen deze taak in de toekomst beter en sneller af te ronden. Heb je bijvoorbeeld last van uitstelgedrag? Begin dan in kleine stappen. Ruim niet gelijk al je rommel op, maar begin steeds met 1 of 2 items en zorg dat je dat eigen maakt. Hierdoor leggen je hersenen natuurlijk ‘paden’ aan die er in de toekomst voor zullen zorgen dat je uitstelgedrag verminderd.

3. Leer iets nieuws

Het klinkt vanzelfsprekend, maar hoe meer je jouw hersenen gebruikt, hoe beter zijn gaan presteren. Leer bijvoorbeeld een instrument te spelen, leer een nieuwe taal of ga op dansles. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat het is, maar probeer regelmatig nieuwe dingen te leren en nieuwe dingen te doen.

4. Brain training

Er zijn tal van programma’s en apps om je hersenen te trainen. Een klinisch bewezen programma zoals BrainHQ kan je helpen jouw geheugen te verbeteren en sneller te denken. Gewoon simpelweg door het doen van hersenen oefeningen. S’avonds op de bank even een dood moment? Ga eens ‘Brain trainen’.

5. Bewegen

Ja, het is echt waar. Bewegen zorgt er niet alleen voor dat je lichamelijk fit blijft, maar het helpt ook je hersenen fit te houden.

En… Nee, je hoeft niet gelijk een marathon te lopen. Korte uitoefenen van circa 20 minuten verbeteren al de informatieverwerking en je geheugenfuncties. Je zal sneller leren, je alertheid verhogen en dit alles gewoon door lichaamsbeweging.

Heb je moeite met dit onderdeel je ‘eigen te maken’? Graag refereer ik even terug naar stap 2. Begin in kleine stapjes met bijvoorbeeld een dagelijkse oefeningen van 5 minuten. Dit kost net zoveel tijd als je tanden poetsen. Door iets nieuws herhaaldelijk te doen train je je hersenen en breng je het echt in je systeem.

6. Breng tijd door met de mensen die je dierbaar zijn

Als je jouw cognitieve vaardigheden wilt verbeteren, dan heb je betekenisvolle relaties nodig. Door met anderen te praten en te connecten kun je helderder nadenken. Het helpt je jouw eigen gedachten te structureren en dingen in perspectief te zien. Daarnaast verbeterd het je humeur. Als je wordt omringd met vrienden, familie en anderen die je lief hebben geeft dan een prettig gevoel. Het geeft rust en vertrouwen waardoor je helder kan nadenken.

7. Eet gezond, en vooral ook pure chocolade

Voedingsmiddelen zoals vis, groenten en fruit helpen je hersenen optimaal te presteren. Ook pure chocolade geven je hersenen een goede boost.

Wanneer  je pure chocolade eet maken je hersenen dopamine aan. Dopamine helpt je sneller te leren en dingen beter te onthouden. Daarnaast bevat pure chocolade flavonolen en anti-oxidanten, die je hersenfuncties verbeteren. Dus volgende als je voor een grote uitdaging staat, neem een reep pure chocolade mee

Nu dat je weet hoe je je hersenen moet trainen, is het tijd iets te doen en er ook echt mee aan de slag te gaan. Probeer niet alleen te consumeren en vervolgens verder te gaan met je leven, maar zet deze kennis om in actie en wordt slimmer dan ooit!

Dus vertel me onderstaand in de reacties even wat je gaat doen om je hersenen een boost te geven.

Pin It on Pinterest